Steeds meer bedrijven staan open voor meer groen in plaats van grijs rondom hun pand. Niet alleen een fraai gezicht, maar ook nuttig voor bijvoorbeeld regenwaterafvoer. Andere materialen, zoals grasbetontegels en meer groenvakken, zijn ook een optie.

Het beeld bij groen is toch wel dat het veel tijd kost en hard werken is. Het goede nieuws: dat valt eigenlijk erg mee. Veel plantensoorten hebben zogeheten winterwaarde. En bladafval kun je opruimen, maar ook laten liggen in de perken: dat beschermt planten tegen vorst en het is natuurlijke voeding. Ook draagt het bij aan het faunabeheer.  

Een bijzondere trend die we nu al enkele jaren zien, is de zogenaamde naturalistische tuin. Deze tuinen hebben een natuurlijke en mooie look, zonder dat er veel onderhoud nodig is. Ook zorgen ze voor een  besparing op onder andere beheer en waterkosten. Juist voor bedrijven kunnen naturalistische tuinen een mooie en efficiënte oplossing betekenen.

In de natuur gaat het vanzelf

In de natuur lijkt alles vanzelf te groeien en te bloeien, maar in de tuin is dat niet vanzelfsprekend. Dat komt omdat we tuinen vaak teveel water en mest geven, of juist helemaal niet. Een gevolg is dat de wortels teveel aan de oppervlakte blijven. Zeker wanneer het een langere tijd droog is (wat steeds vaker voorkomt), zie je dat dit direct effect heeft op beplanting en bomen. Bij een optimale situatie kunnen wortels dieper in de grond komen en daar gaat het dus veel langer goed.

Met de kennis van nu kunnen we de omstandigheden zo creëren dat er minder water en voeding nodig is. Zo worden ook de kosten gereduceerd. Het wordt dan nog aantrekkelijker om het groen aan vakmensen uit te besteden.

Wil je weten hoe meer groen bij jullie bedrijf er precies uit kan zien? Stuur een mail via groen@kuuk.nl en we komen graag een keertje kijken en van gedachten wisselen.