Huize Aelbertsberg in Bloemendaal is een wooncomplex in een mooie, bosrijke omgeving voor 55-plussers en senioren. Hier was een chronisch tekort aan parkeerplaatsen. We startten aan het begin van dit jaar met de herinrichting van het buitenterrein met als doel: veiliger, praktischer en aantrekkelijker.

De wens van Woonzorg Nederland was een praktische en meer logische inrichting. Hiervoor verwijderden we eerst bomen en struiken. Daarna startten we met de herinrichting. Tijdens een drukbezochte bewonersmiddag hebben we deze plannen toegelicht.

Voor meer veiligheid kozen we voor een nieuw lichtplan en legden we een eenrichtingsweg aan. Ook maakten we een verhoogd trottoir, zodat voetgangers en auto’s duidelijker gescheiden zijn. De parkeerplaatsen werden opnieuw aangelegd zodat in- en uitrijden makkelijker wordt. Mindervaliden hebben nu parkeerplekken direct bij de hoofdentree en ook de arts heeft voortaan een eigen parkeerplek. Voor het behoud van het materiaal hebben de kentekenbordjes nu stootbanden.

Groen en natuurlijk

De Bloemendaalse zandgrond leent zich uitstekend voor een natuurlijke regenwaterafvoer: richting de bermen. Bomen die we weghaalden maar nog goed waren, zoals de glansmispel, zetten we weer terug. Verder brengen we meer variatie aan in het landschap door andere typen bomen en struiken. Hierbij letten we op de winterwaarde, zodat het er ook in de herfst en winter aantrekkelijk uit blijft zien. De plantenbakken vullen we deels; de bewoners nemen zelf een ander deel voor hun rekening.

De bewoners komen regelmatig kijken bij de werkzaamheden en zijn blij te merken dat hun parkeerplaats straks dichterbij is of dat hun auto niet meer onder bomen met luis hoeft te staan. Tijdens de werkzaamheden liggen overal platen bij wijze van voetpad. Onze jongens hebben er veel plezier in om de bewoners een handje te helpen met oversteken tijdens de werkzaamheden.